niedziela, 2 grudnia 2012

Pełnoziarniste bułki z ziarnami


Składniki: (na ok 8-10 szt.)
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
 2 łyżki masła
2 czubate łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
siemie lniane ok. 1/3 szklanki
pestki słonecznika, pestki dyni
1 jajko do posmarowania 

W miseczce wymieszać pokroszone drożdże, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. 
W misce połączyć mąkę, wodę, mleko, jajko, masło, siemie lniane oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość  wymieszać i wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. 
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę ugnieść i podzielić ciasto na części. 
Formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na ok 10 min. Następnie wierzch bułeczek posmarować rozptrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni.









2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wyglądają te bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne. tylko następnym razem dam mniej soli :)

    OdpowiedzUsuń