Składniki: (na ok 8-10 szt.)
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki masła
2 czubate łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
siemie lniane ok. 1/3 szklanki
pestki słonecznika, pestki dyni
1 jajko do posmarowania
W miseczce wymieszać pokroszone drożdże, 4 łyżki ciepłej wody, 1 łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
W misce połączyć mąkę, wodę, mleko, jajko, masło, siemie lniane oraz dodać wyrośnięte drożdże. Całość wymieszać i wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym.
Tak przygotowane ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę ugnieść i podzielić ciasto na części.
Formować małe bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ostawić na ok 10 min. Następnie wierzch bułeczek posmarować rozptrzepanym jajkiem, posypać ziarnami.
Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. w temp. 200 stopni.
Bardzo fajnie wyglądają te bułeczki.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. tylko następnym razem dam mniej soli :)
OdpowiedzUsuń