niedziela, 25 listopada 2012

Ciasteczka "Piotrusie"



Składniki(ok.60 ciasteczek):
350 g margaryny
220 g cukru pudru
500 g mąki
2 jaja
4 łyżki marmolady różanej

Margarynę, jaja i cukier puder utrzeć przez kilka minut. Następnie dodać mąkę. Całość miksować przez kilka minut. Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia. Przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki gwiazdki wyciskać ciasteczka. Następnie na środek każdego ciasteczka nałożyć marmoladę(również przy pomocy rękawa cukierniczego). Tak przygotowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min. w tem 190 stopni. 








8 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasteczka, z maszynki czy szprycy! zapisuję przepis, muszę go wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne, bardzo profesjonalnie Ci wyszły, bardzo lubię takie ciasteczka, ale nie wiedziałam, że tak fajnie się nazywają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjne ci wyszły ;) Może i ja zrobię takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne ciasteczka, w dodatku z marmoladą różaną! Aj i człowiek znowu głodny pójdzie spać :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiej firmy używasz rękawa cukierniczego,ja miałam zwykłe jednorazowe i był problem - za gęste ciasto. Proszę o radę. Ciasteczka przepyszne. Lubiąca nowości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posiadam również jednorazowe rękawy ale z grubszej folii. Czasami nawet je dokładnie umyję i używam kolejny raz.Ważne aby tylka w worku była dość duża, wtedy łatwiej wyciskać ciasto. A może następnym razem dodać trochę mniej mąki.

      Usuń
  6. Dziękuję za informację. Będzie podejście numer dwa. Zaopatrzę się w rękaw silikonowy, tylki mam duże. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń