czwartek, 7 lutego 2013

Pączki ziemniaczane

  •  1 kg mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 100 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1 l oleju+ 400 g smalcu
  • marmolada różana
  • cukier puder

 Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, margarynę rozpuścić. Drożdżę rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i cukru. Do wyrośniętych drożdży dodać ziemniaki, mąkę, jaja, pozostały cukier, rozstopioną margarynę i spirytus, wyrobić gładkie ciasto(ciasto będzie lekko lepiące). Odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm i wykrawać krążki. Na każdy przy pomocy szprycy nałożyć marmolade. Zlepić, uformować pączki. Odstawić do wyrośnięcia. Wkładać do mocno rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyciągnąć i ułożyć na papierze kuchennym. Na koniec posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem i posypać orzechami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz