środa, 20 lutego 2013

Cebularze pełnoziarniste


Ciasto na 12 porcji:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki oleju
Farsz:

  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta majeranku
  • pieprz
Ponandto:
  • 200 g sera żółtego 
  • siemie lniane
  • 3 łyżki mleka
W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. Mąkę przesiać, dodać żółtko, sól, olej oraz drożdże, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić na ok 1 h. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Podlać wodą i dusiać aż do odparowania płynu, doprawić. Odstawić do wystudzenia. Następnie dodać śmietanę i wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kulek(60g). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczyć dłonią, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i następnie przy pomocy szklanki robimy zagłębienie. Na każdą wyłożyć łyżkę farszu i starty ser. Brzegi posmarować mlekiem i posypać siemię lnianym. Tak przygotowane cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.







2 komentarze: