Ciasto na 12 porcji:
- 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 4 łyżki oleju
- 5 dużych cebul
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta majeranku
- pieprz
- 200 g sera żółtego
- siemie lniane
- 3 łyżki mleka
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kulek(60g). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, każdą kulkę spłaszczyć dłonią, odstawić na chwilę do wyrośnięcia i następnie przy pomocy szklanki robimy zagłębienie. Na każdą wyłożyć łyżkę farszu i starty ser. Brzegi posmarować mlekiem i posypać siemię lnianym. Tak przygotowane cebularze wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.
Cudownie apetyczne zdjęcia. Porywam jednego cebularza:)
OdpowiedzUsuńMusze i ja kiedyś zrobić ! Super wyglądają :)
OdpowiedzUsuń