Biszkopt bakaliowy (forma 20x25cm):
- 8 białek+3 żółtka
- szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek zmielonych
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g mielonych orzechów ziemnych
- puszka masy kajmakowej
- 250 g masła miękkiego
Ponadto:
- 2 opakowania krakersów solonych
- 200 ml śmietany 30 %
- fix do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- płatki migdałowe
Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie. Formę (20-25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.
Miękką margarynę utrzeć dokładnie z masłem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz fixem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy kajmakowej i przełożyć warstwą krakersów. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę krakersów wyłożyć ubitą śmietanę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.
bardzo apetycznie wygląda, a w dodatku szybkie ciasto, już zapisuje na listę do wypróbowania
OdpowiedzUsuńpozdrawiam