sobota, 9 marca 2013

Poznańskie szagówki z boczkiem

Tradycyjne kopytka znane w Wielkopolsce pod nazwą "szagówki", czyli kluski krojone na szagę.


Składniki:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąką pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka smalcu
  • 100 g boczku wędzonego

Ziemniaki oczyścić, obrać i ugopraskę. Dodać mąkę pm jajko i sól. Całość zagnieść. Ciasto podzielić, z każdej części uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałek lekko ugnieść i kroić na skos co ok. 2 cm. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Szagówki odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni posmażyć boczek i dodać kluski, i podsmażać aż do przyrumienienia. Szagówki można podawać również z dowolnym sosem. 




2 komentarze: