Tradycyjne kopytka znane w Wielkopolsce pod nazwą "szagówki", czyli kluski krojone na szagę.
Składniki:
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąką pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka smalcu
- 100 g boczku wędzonego
Ziemniaki oczyścić, obrać i ugopraskę. Dodać mąkę pm jajko i sól. Całość zagnieść. Ciasto podzielić, z każdej części uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałek lekko ugnieść i kroić na skos co ok. 2 cm. Tak przygotowane kluski gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch. Szagówki odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Na patelni posmażyć boczek i dodać kluski, i podsmażać aż do przyrumienienia. Szagówki można podawać również z dowolnym sosem.
ale pyszności! uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń