- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- sól
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę(ja użyłem tylko ubijaka do ziemniaków). Przełożyć do miski i podzielić na 4 części. Wsypać mąkę ziemniaczaną na miejsce 1/4 części ziemniaków dodać jajko i wyrobić masę ziemniaczaną. Następnie zwilżonymi rękami formować kuleczki wielkości orzechów włoskich i każdą lekko spłaszczyć i palcem utworzyć małą dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia. Po wyjęciu przepłukać zimną wodą, aby się nie kleiły.Podać okraszone przesmażonym boczkiem z cebulką. Kluski podawać do dań zasadniczych jako dodatek skrobiowy.
Też dziś miałam na obiad. Ale u mnie nie dodaje się jajka;)
OdpowiedzUsuńKluski śląskie to coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i kuszą ...