niedziela, 17 marca 2013

Kluski śląskie



  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę(ja użyłem tylko ubijaka do ziemniaków). Przełożyć do miski i podzielić na 4 części. Wsypać mąkę ziemniaczaną na miejsce 1/4 części ziemniaków dodać jajko i wyrobić masę ziemniaczaną. Następnie zwilżonymi rękami formować kuleczki wielkości orzechów włoskich i każdą lekko spłaszczyć i palcem utworzyć małą dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia. Po wyjęciu przepłukać zimną wodą, aby się nie kleiły.Podać okraszone przesmażonym boczkiem z cebulką. Kluski podawać do dań zasadniczych jako dodatek skrobiowy.


2 komentarze:

  1. Też dziś miałam na obiad. Ale u mnie nie dodaje się jajka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluski śląskie to coś co uwielbiam.
    Pięknie wyglądają i kuszą ...

    OdpowiedzUsuń