Składniki:
- 10 filetów a'la matjas
- 4 cebule
- 1/2 szklanki + 2 łyżki oleju
- puszka pomidorów
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Śledzie moczyć ok. 2-3 h, następnie osączyć i osuszyć. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Pomidory z puszki zmiksować blenderem i dodać do podsmażonej miękkiej cebuli, razem z pozostałym olejem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek i ostrą papryke, całość smażyć przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Filety możemy pokroić w większe kawałki lub zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane śledzie zalać ostudzoną zalewą i odstawić do lodówki na min. 1 noc.
Jedne z moich ulubionych, ciągle za mną chodzą ostatnio :) Jadłbym! :D
OdpowiedzUsuń