środa, 13 marca 2013

Śledzie po kaszubsku


Składniki:
  • 10 filetów a'la matjas
  • 4 cebule
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Śledzie moczyć ok. 2-3 h, następnie osączyć i osuszyć. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Pomidory z puszki zmiksować blenderem i dodać do podsmażonej miękkiej cebuli, razem z pozostałym olejem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek i ostrą papryke, całość smażyć przez kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Filety możemy pokroić w większe kawałki lub zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane śledzie zalać ostudzoną zalewą i odstawić do lodówki na min. 1 noc.



1 komentarz:

  1. Jedne z moich ulubionych, ciągle za mną chodzą ostatnio :) Jadłbym! :D

    OdpowiedzUsuń