poniedziałek, 25 marca 2013

Obwarzanki pełnoziarniste


Składniki (8 szt.):
  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 300 ml letniej wody
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ziarenka sezamu, maku i siemienia lnianego

Do miski przesiać mąkę dodać sól, płynne drożdże rozmieszane z cukrem oraz letnią wodę. Ciasto wyrobić przez ok. 5 min. aż będzie gładkie i elastycze. Odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Następnie ciasto podzielić na 8 równych części. i z każdej uformować podłużny wałek, podzielić na pół i utworzyć warkocz i połączyć aby utworzyć wianuczek. Tak przygotowane obwarzanki odłożyć na oprószoną mąką deskę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. W szerokim garnku zagotować wodę. Kiedy woda będzie wrzeć, wkładać pojedyńczo każdą bułeczkę i gotować ok. 1 min. z każdej strony. Wyjąć na papier aluminiowy do osuszenia. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, układać obwarzanki. Każdą posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarenkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 min. aż będą złociste. Po wyjęciu ostudzić. 





2 komentarze:

  1. obwarzanki są pyszne! a te wyglądają o wiele lepiej niż kupne.
    Na pewno w niedalekiej przyszłości wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, porywam jednego z makiem! :)

    OdpowiedzUsuń