niedziela, 3 marca 2013

Ciasto krakersowe


Biszkopt  bakaliowy (forma 20x25cm):

  • 8 białek+3 żółtka
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek zmielonych 
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów ziemnych
Masa:
  • puszka masy kajmakowej
  • 250 g masła miękkiego

Ponadto:
  • 2 opakowania krakersów solonych
  • 200 ml śmietany 30 %
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki migdałowe



Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz bakalie. Formę (20-25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.

Miękką margarynę utrzeć dokładnie z masłem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz fixem. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy kajmakowej i przełożyć warstwą krakersów. Czynność powtórzyć. Na ostatnią warstwę krakersów wyłożyć ubitą śmietanę i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na ok. 2 h.








1 komentarz:

  1. bardzo apetycznie wygląda, a w dodatku szybkie ciasto, już zapisuje na listę do wypróbowania
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń