poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernikowa tarta brzoskwiniowa


Spód ciasteczkowy:
  • 180 g ciastek maślanych 
  • 50 g masła
Masa sernikowa:
  • 500 g sera 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1 galaretka cytrynowa
Ponadto:
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • galaretka brzoskwiniowa

Ciasteczka zmiksować w blenderze lub bardzo drobno pokruszyć przy pomocy ubijaka.
Masło roztopić, ostudzić. dodać do ciasteczek i dokładnie wymieszać. Formę do tarty(średnica 25 cm) wyłożyć folią aluminiową i przy pomocy łyżki nałożyć wymieszane ciasteczka i uformować spód. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.

Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietanę ubić dodać do sera. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do przestudzenia a następnie dodawać do sera cały czas miksując. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Brzoskwinie osączyć, przy pomocy papieru kuchennego dobrze osuszyć. Układać na warstwie serowej. Następnie rozpuszczoną galaretką zalewamy wierzch tarty. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.





1 komentarz: