- porcja kości wieprzowych
- włoszczyzna ( 2 marchwki, 1 pietruszka, 1/2 selera, por)
- 3 ziemniaki
- 6-7 średniej wielkości ogórki kiszone
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki mąki
- 1/4 szklanki śmietany 18 %
- sól
- pieprz
- posiekany koperek
Porcje kości umyć, wrzucić do zimnej wody i wolnym ogniu zagotować. Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wywaru razem z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować o 15 min. na wolnym ogniu. Następnie dodać do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę, i gotować aż do miękkości. Ogórki kiszone opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru razem z powstałym sokiem. Gotować kilka minut. Z mąki i 1/2 szklanki wody sporządzić zawiesinę i dodać do gotującej się zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę i doprawić pieprzem. Podawać posypane koperkiem.
Zapraszam również na mój profil na Facebooku, gdzie 123 osoba otrzyma drobny upominek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz