poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zupa węgierska z soczewicą


  • 2 l wywaru warzywnego
  • 70 dag karkówki
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • puszka soczewicy
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej


Papryki oczyścić, umyć(ja osobiście obieram ze skórki za pomocą obieraczki, można również upiec w piekarniku aby pozbyć się skórki). Następnie pokroić w paski. Por umyć, osuszyć pokroić w krążki.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć por z papryką. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, dodać do gotującego się wywaru warzywnego. Gotować tak długo aż mięso będzie miękkie, następnie dodać podsmażoną paprykę. Całość chwilę pogotować i dodać puszkę pomidorów. Na koniec doprawić papryką ostrą i słodką. Soczewice osączyć i wypłukać, dodać do zupy.

3 komentarze: