piątek, 18 stycznia 2013

Faworki



  • 1/2 kg mąki
  • 40 g margaryny
  • 10 żółtek
  • 120 g śmietany 12 %
  • łyżka spirytusu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Mąkę przesiać, dodać margarynę oraz śmietanę i całość posiekać nożem. Nastepnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, wanilię oraz spirytus. Całość zagnieść i odstawić na ok. 20 min.(ciasto będzie twarde i zbite). Po tym czasie ciasto przy pomocy wałka ubijać przez kilka minut. Ciasto podzielić na kilka części i każdą cienko rozwałkować w kształt prostokąta. Przy pomocy radełka wyciąć prostokąty o wymiarach ok. 3cm x 10cm. Każdy pasek naciąć i przekładać jeden z końców ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na papier kuchennym i ostudzone posypać cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz