Köttbullar, szwedzkie kuleczki to odpowienik naszych tradycyjnych małych klopsików. Ja dodałem trochę pikanterii i przyrządziłem je z dodatkiem papryczek Jalapeno.
- 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 12 plasterków papryczek marynowanych Jalapeno
- 2 jajka
- 1 bułka czerstwa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej
Cebulę i czosnek posiekać. Papryczki pokroić w drobną kosteczkę. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, papryczki, namoczoną bułkę, jajka, musztardę całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Układać w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane klopsiki polać lekko olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 min. w temp. 190 stopni aż się zarumienią. Tak przygotowane klopsiki podawać z ulubionym sosem, ziemniaczkami oraz surówką.
Fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń:]
OdpowiedzUsuńaż mam ochotę wpaść na obiad!
Kuszące :)
OdpowiedzUsuń