czwartek, 24 stycznia 2013

Köttbullar na ostro

Köttbullar, szwedzkie kuleczki to odpowienik naszych tradycyjnych małych klopsików. Ja dodałem trochę pikanterii i przyrządziłem je z dodatkiem papryczek Jalapeno. 



  • 70 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 12 plasterków papryczek marynowanych Jalapeno 
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej 
Cebulę i czosnek posiekać. Papryczki pokroić w drobną kosteczkę. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, papryczki, namoczoną bułkę, jajka, musztardę całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Układać w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane klopsiki polać lekko olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 min. w temp. 190 stopni aż się zarumienią. Tak przygotowane klopsiki podawać z ulubionym sosem, ziemniaczkami oraz surówką.



3 komentarze: