Składniki:
Ciasto:- 1 kg mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki masła
- gorąca woda (najlepiej wrzątek)
- sól
Farsz:
- 1 kg kapusty kwaszonej
- garść grzybów suszonych
- cebula
- 2 łyżki masłą
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 40 dag fileta z łososia bez skóry
- sól, pieprz
- majeranek
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem, żółtkami i solą. Stopniowo dodwać wodę( wody tyle ile mąka zabierze, ciasto powinno być miękkie i elastyczne) i ugniatać ciasto.(do sporządzenia ciasta można użyć robota kuchennego). Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem.
Kapustę wypłukać, następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać po dwa ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć z powstałego soku.
Łososia pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć łyżeczkę kapusty i kostkę łososia. Przykryć drugim krążkiem i uformować w dowolny kształt pierogi.(Pierogi można zamrozić)
Tak przygotowane pierogi wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia gotować 3 minuty.
Następnie pierogi po wyjęciu z garnka zanurzyć w zimnej wodzie aby zapobieg klejeniu się.
Wierzch pierogów posyp przesmażoną cebulką na maśle.
Wyglądają tak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące. :)
OdpowiedzUsuńo jak ślicznie Tobie wyszły :)
OdpowiedzUsuń