niedziela, 6 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i łososiem


Składniki:
Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki masła
  • gorąca woda (najlepiej wrzątek)
  • sól

Farsz:
  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • garść grzybów suszonych
  • cebula
  • 2 łyżki masłą
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 40 dag fileta z łososia bez skóry
  • sól, pieprz
  • majeranek

Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem, żółtkami i solą. Stopniowo dodwać wodę( wody tyle ile mąka zabierze, ciasto powinno być miękkie i elastyczne) i ugniatać ciasto.(do sporządzenia ciasta można użyć robota kuchennego). Odstawić na 30 min. trzymać pod przykryciem. 

Kapustę wypłukać, następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać po dwa ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć z powstałego soku.
Łososia pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć łyżeczkę kapusty i kostkę łososia. Przykryć drugim krążkiem i uformować w dowolny kształt pierogi.(Pierogi można zamrozić)


Tak przygotowane pierogi wkładać do gotującej się wody i od czasu wypłynięcia gotować 3 minuty.
Następnie pierogi po wyjęciu z garnka zanurzyć w zimnej wodzie aby zapobieg klejeniu się.
Wierzch pierogów posyp przesmażoną cebulką na maśle.







3 komentarze: