niedziela, 29 września 2013

Papryka faszerowana chili con carne


  • 5 średnich papryk czerwonych
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory 
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • szczypta oregano
  • sól 
  • olej
  • 1/2 szklanki bulionu

Papryki przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem ułożyć papryki podlać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, chwilę przesmażyć i dodać zmielone mięso wołowe. Doprawić solą, oregano i chili. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w większą kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, całość dusić przez ok. 10 min. do wyparowania powstałej wody po dodaniu pomidorów. Na koniec dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego aby danie miało wyrazisty smak. Fasolę i kukurydzę osączyć i dodać do mięsa z pomidorami. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 min. 
Podpieczone papryki wyciągnąć i do każdej połówki nałożyć chili con carne. Wstawić raz jeszcze do piekarnika i piec przez ok. 15 min. 




1 komentarz: