niedziela, 20 października 2013

Kolorowy tort czekoladowy




Składniki (biszkopt 26 cm):
  • 7 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz pojedyńczo żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki tortownicy pozostawić bez natłuszczania.
Wylać masę biszkoptową do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Biszkopt przekroić na 3 blaty, najlepiej zrobić to na drugi dzień.

Do nasączenia:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
Masa czekoladowa:
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 500 g mascarpone
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • wafelki czekoladowe
  • cukierki kolorowe np. lentilki
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie delikatnie wymieszać z mascarpone, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę.
Pierwszy blat tortu nasączyć kakao, posmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć masę czekoladową, znowu drugi blat tortu, nasączyć,przełożyć dżemem oraz masą czekoladową. Ułożyć ostatni blat biszkoptu, który jedynie należy nasączyć.
Na tak złożony tort nałożyć pozostałą masą czekoladową, wysmarować nią boki i wierzch.
Boki tortu przygotować z wafelków, należy układać je pojedyńczo, związać wstążką, na wierzch rozsypać kolorowe cukierki typu lentilki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.






3 komentarze:

  1. Jaki kolorowy tort. Aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
    PS: Obserwuję, liczę na rewanż.

    OdpowiedzUsuń