Składniki (biszkopt 26 cm):
- 7 jaj
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz pojedyńczo żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki tortownicy pozostawić bez natłuszczania.
Wylać masę biszkoptową do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Biszkopt przekroić na 3 blaty, najlepiej zrobić to na drugi dzień.
Do nasączenia:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 800 ml śmietany 30 %
- 500 g mascarpone
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- wafelki czekoladowe
- cukierki kolorowe np. lentilki
Pierwszy blat tortu nasączyć kakao, posmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć masę czekoladową, znowu drugi blat tortu, nasączyć,przełożyć dżemem oraz masą czekoladową. Ułożyć ostatni blat biszkoptu, który jedynie należy nasączyć.
Na tak złożony tort nałożyć pozostałą masą czekoladową, wysmarować nią boki i wierzch.
Boki tortu przygotować z wafelków, należy układać je pojedyńczo, związać wstążką, na wierzch rozsypać kolorowe cukierki typu lentilki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Jaki kolorowy tort. Aż szkoda jeść :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.