niedziela, 27 października 2013

Makaron z serem pleśniowym, kurczakiem i kiełkami


Składniki (3 porcje): 
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 50 g sera pleśniowego Blue
  • papryczka chili
  • 100 ml śmietany 18%
  • kielki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • szczypta bazylii
  • olej
Makaro ugotować al dente. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią. Podsmażyc na oleju. Papryczkę drobno posiekać, dodać do smażącego się mięsa.
Natępnie dodać ser pleśniowy oraz śmietanę, całość wymieszać i zredukować (wyparować). Dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać. Podawać z kiełkami słonecznika.






niedziela, 20 października 2013

Kolorowy tort czekoladowy




Składniki (biszkopt 26 cm):
  • 7 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz pojedyńczo żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki tortownicy pozostawić bez natłuszczania.
Wylać masę biszkoptową do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Biszkopt przekroić na 3 blaty, najlepiej zrobić to na drugi dzień.

Do nasączenia:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cukru
Masa czekoladowa:
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 500 g mascarpone
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 tabliczki posiekanej czekolady
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • wafelki czekoladowe
  • cukierki kolorowe np. lentilki
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie delikatnie wymieszać z mascarpone, dodać kakao oraz posiekaną czekoladę.
Pierwszy blat tortu nasączyć kakao, posmarować dżemem porzeczkowym i nałożyć masę czekoladową, znowu drugi blat tortu, nasączyć,przełożyć dżemem oraz masą czekoladową. Ułożyć ostatni blat biszkoptu, który jedynie należy nasączyć.
Na tak złożony tort nałożyć pozostałą masą czekoladową, wysmarować nią boki i wierzch.
Boki tortu przygotować z wafelków, należy układać je pojedyńczo, związać wstążką, na wierzch rozsypać kolorowe cukierki typu lentilki. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.






Bananowiec


Biszkopt (26cm):
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Białka ubić, dodać pojedyńczo żółtka oraz cukier. Dodać przesiane mąki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min. 


Masa:
  • 1 kg bananów + 2 szt. 
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmiksowane banany, całość dokładnie wymieszać. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i ostudzoną dodać do masy bananowej. Wylać na biszkopt.
Następnie rozpuścić galaretkę wiśniową w szklance wody. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z galaretką, wylać na masę bananową. Na wierzch wylać rozpuszczoną galaretkę pomarańczową.
Wierzch udekorować bananami oraz bitą śmietaną.







niedziela, 6 października 2013

Urodzinowy tort kokosowy Lech Poznań


Składniki (biszkopt 26 cm):
  • 7 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy niebieski
Oddzielić białka od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz pojedyńczo żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz niebieski barwnik.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki tortownicy pozostawić bez natłuszczania.
Wylać masę biszkoptową do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp. 180 stopni. Biszkopt przekroić na 3 blaty, najlepiej zrobić to na drugi dzień.

Do nasączenia
  • 3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Masa kokosowa:
  • 800 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 80 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 4 fixy do śmietany (na 200ml)
Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • wiórki do dekoracji
  • opłatek tortowy 
Śmietanę ubić, cukier puder wymieszać z fixami dodać do śmietany. 1/3 ubitej śmietany odstawić do podsmarowania wierzchu i boków tortu. Do pozostałej śmietany dodać serek mascarpone, wiórki kokosowe oraz na sam koniec rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę.
Masę delikatnie i dokładnie wymieszać. Pierwszy płat nasączyć herbatą, nałożyć ok. 2 łyżki dżemu porzeczkowego, następnie równomiernie rozprowadzić masę kokosową. Nałożyć kolejny płat tortu,nasączyć herbatą, rozprowadzić dżem porzeczkowy oraz masę kokosową. Na koniec nałożyć ostatni płat biszkoptu i jedynie nasączyć go. Z lodówki wyciągnąć ubitą wcześniej śmietanę, dokładnie rozprowadzć na wierzchu i bokach tortu. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki aby się chwilę schłodził.
Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi a na wierzch nałożyć opłatek tortowy, ozdobić bitą śmietaną.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.