niedziela, 9 lutego 2014

Pizza rzeźnicka

 


Ciasto (pizza 30 cm):
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej, drożdże,wodę i sól zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Składniki:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 150 g sera żółtego
  • oregano i bazylia
  • 1 laska kiełbasy
  • 10 plasterków boczku 
  • 9 plasterków salami
Koncentrat pomidorowy wymieszać z ketchupem, doprawić oregano i bazylią. Ser żółty zetrzeć na tarce.  Ciasto na pizzę rozłożyć na blaszce, wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać serem, dodać pokrojoną kiełbasę, boczek oraz salami. Wierzch posypać szczyptą oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok. 15 min. w temp. 220 stopni na najniższym poziomie piekarnika.














2 komentarze:

  1. Genialnie i apetycznie wyszła!
    W sam raz na dzień pizzy :)
    ja zazwyczaj pieke pizzę w 250 st C i 10 min. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak skomponowaną pizzę, niczym przypominającą z pizzerii. Natomiast sos do pizzy robię z przecieru Pomidori, zmieszanego ze świeżym oregano i bazylią, tak fajnie i smacznie komponującą się z pozostałymi składnikami, leccarsi le dita. Polecam.

    OdpowiedzUsuń