niedziela, 12 października 2014

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem i śmietaną


Składniki: blaszka 20x25 cm

Biszkopt: 
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z razem z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min.

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • garść kulek czekoladowych 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć ze soku. Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody i dodać do jabłek, całość dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć jabłka z galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Śmietane ubić z cukrem pudrem oraz fixami. Wyłożyć na biszkopt.
Wierzch posypać kulkami czekoladowymi, wiórkami czekoladowymi lub polewą.




2 komentarze:

  1. kamila: wyglada cudownie! uwielbiam Pana bloga:) i 3mam kciuki za dalsze wpisy!:)

    OdpowiedzUsuń