poniedziałek, 27 października 2014

Tiramisu z malinami


Składniki (forma 20x20xm):

  • 40 podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki letniej kawy rozpuszczalnej lub podwójnego espresso
  • 2 łyżki syropu Amaretto (najlepiej użyć do tego likieru Amaretto)
  • gorzkie kakao do posypania
  • maliny mrożone lub świeże
Jajka wyparzyć (przelać kilka sekund wrzącą wodą). Oddzielić żółtka od białek (białka możemy zamrozić i wykorzystać innym razem). Do żółtek dodać cukier, całość ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mascarpone całość dokładnie zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Dno formy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie, następnie wyłożyć pół naszej masy serowej, wyrównać i posypać wierzch kakao. Nałożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów oraz pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 5 godzin ( najlepiej pozostawić na całą noc).

Przed podaniem posypać kakao oraz ułożyć maliny.

*Tiramisu możemy również podać bez malin!
*W przypadku posiadania innej formy możemy przygotować nawet 3-warstwowe tiramisu!








3 komentarze:

  1. Spróbuj zrobić prawdziwe włoskie tiramisu malinowe, czyli bez kawy i amaretto, a w wódką malinową i malinami. Polecam PYSZNOŚCI

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało smakować bajecznie... :)

    OdpowiedzUsuń