Składniki (forma 20x20xm):
- 40 podłużnych biszkoptów
 - 250 g mascarpone
 - 200 g śmietanki 30 %
 - 3 żółtka
 - 3 łyżki cukru
 - pół szklanki letniej kawy rozpuszczalnej lub podwójnego espresso
 - 2 łyżki syropu Amaretto (najlepiej użyć do tego likieru Amaretto)
 - gorzkie kakao do posypania
 - maliny mrożone lub świeże
 
Jajka wyparzyć (przelać kilka sekund wrzącą wodą). Oddzielić żółtka od białek (białka możemy zamrozić i wykorzystać innym razem). Do żółtek dodać cukier, całość ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mascarpone całość dokładnie zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Dno formy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie, następnie wyłożyć pół naszej masy serowej, wyrównać i posypać wierzch kakao. Nałożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów oraz pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 5 godzin ( najlepiej pozostawić na całą noc).
Przed podaniem posypać kakao oraz ułożyć maliny.
*Tiramisu możemy również podać bez malin!
*W przypadku posiadania innej formy możemy przygotować nawet 3-warstwowe tiramisu!
Dno formy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie, następnie wyłożyć pół naszej masy serowej, wyrównać i posypać wierzch kakao. Nałożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów oraz pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 5 godzin ( najlepiej pozostawić na całą noc).
Przed podaniem posypać kakao oraz ułożyć maliny.
*Tiramisu możemy również podać bez malin!
*W przypadku posiadania innej formy możemy przygotować nawet 3-warstwowe tiramisu!




Spróbuj zrobić prawdziwe włoskie tiramisu malinowe, czyli bez kawy i amaretto, a w wódką malinową i malinami. Polecam PYSZNOŚCI
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować bajecznie... :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń