Forma: 20x25 cm
Składniki:
- 20 płatów makaronu lasagne
- 500 g sera żółtego
Sos boloński :
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- chili, majeranek
- olej
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Cebulę z czosnkiem posiekać, podsmażyć na oleju, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, chili oraz majerankiem, całość przesmażyć ok. 15 min. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość lekko podsmażyć i odparować.
Sos beszamelowy
Masło rozpuścić w rondelku dodać mąkę i smażyć ok. 2 minuty zalać zimnym mlekiem i energicznie wymieszać, pozostawić na ogniu aż do zagotowania się i powstania gładkiego sosu.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać cienką warstwę sosu beszamelowego oraz wyłożyć warstwę makaronu następnie warstwę sosu bolońskiego oraz beszamelowym i posypać żółtym serem.
Powtórzyć min. 3 razy. Na wierzchu powinna znajdować się wartwa makaronu, którą należy zalać sosem beszamelowym, tak aby makaron był zakryty.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 min.
10 min. przed końcem pieczenia wierzch posypać żółtym serem.
Wyciągnąć i odstawić na ok. 10-15 min. wtedy lasagne najlepiej się kroi.
Lasagne w najlepszej wersji. :) Bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń