czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe


Składniki: (Tortownica 25 cm)
  • 250g margaryny
  • 250g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 180ml gorącej wody
  • 300g mąki
  • 1 płaska łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g kakao
  • 280 g cukru
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki oleju
  • 120ml jogurtu naturalnego
Lukier
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 cytryna + ew. woda
W rondelku rozgrzać margarynę, dodać połamaną gorzką czekoladę, kawę rozpuszczalną oraz wodę. Całość mieszać aż do rozpuszczenia. 
W misce połączyć mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, następnie dodać jajka, olej oraz jogurt naturalny, całość lekko wymieszać. Na koniec dodać płynną masę czekoladową. Wymieszać łyżką lub mikserem. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) wylać masę czekoladową. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 60-70 min. 
Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką czy ciasto w środku jest upieczone.

Lukier
W miseczce utrzeć cukier puder z wyciśniętą cytryną, jeżeli lukier będzie za gęsty dodać jeszcze wody. 

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką.

RADA
Z racji, że ciasto należy do bardziej "suchych" i przypomina murzynka można przełożyć ją masą śmietanową, dżemem lub powidłami. 





1 komentarz: