czwartek, 11 grudnia 2014

Piernikowe muffinki


Składniki: 12 szt.
  • 220 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2  łyżki przyprawy do piernika
  • 170 g  cukru
  • 125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
Ponadto:
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • barwnik spożywczy
  • posypka kolorowa
W jednej misce połączyć: mąkę, kakao, sodę proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawę do piernika, całość lekko wymieszać.
W drugiej misce połączyć produkty płynne: olej, jogurt naturalny oraz jajko, całość delikatnie wymieszać trzepaczką.
Produkty sypkie wsypać do płynnych całość wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.

Śmietankę ubić, w miseczce połączyć cukier puder, fixy oraz barwnik spożywczy, dodać pod koniec ubijania śmietanki.

Muffinki wyciągnąć ostudzić i udekorować bitą śmietanką i posypką.

RADA:
Muffinki można udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź zjeść bez dekorowania :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz