Składniki: 12 szt.
- 220 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 170 g cukru
- 125 ml oleju lub rozpuszczonej margaryny
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko
- 300 ml śmietanki 30 %
- 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
- 3 łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy
- posypka kolorowa
W drugiej misce połączyć produkty płynne: olej, jogurt naturalny oraz jajko, całość delikatnie wymieszać trzepaczką.
Produkty sypkie wsypać do płynnych całość wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do wysokości 3/4 foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
Śmietankę ubić, w miseczce połączyć cukier puder, fixy oraz barwnik spożywczy, dodać pod koniec ubijania śmietanki.
Muffinki wyciągnąć ostudzić i udekorować bitą śmietanką i posypką.
RADA:
Muffinki można udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem bądź zjeść bez dekorowania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz