Składniki na ok. 90 pierogów
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 160 ml oleju
- 500 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 kg kapusty kwaszonej
- 2 garście grzybów suszonych
- 2 duże cebule
- 4 łyżki masłą
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- majeranek
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min.
Kapustę wypłukać,lekko posiekać a następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć. Można również użyć do tego gazy, dzięki temu lepiej wyciśniemy całą wodę z kapusty.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć ok. 1 łyżeczkę kapusty. (Z odciśniętej kapusty formowałem małe kulki farszu, dzięki temu wygodniej było później zlepić pierożka). Zlepić brzegi ciasta, przygnieść widelcem lub łyżką.
Tak przygotowane pierogi układać na tacce i wstawić do zamrażarki, w ten sposób pierogi nie skleją się. Następnie można włożyć w jeden zbiorowy woreczek.
Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia.
W przypadku pierogów niemrożonych gotujemy ok. 2-3 min.
Mniam, duuużooo farszu! :)
OdpowiedzUsuń