środa, 17 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki na ok. 90 pierogów

Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 160 ml oleju
  • 500 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 2 garście grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • 4  łyżki masłą
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • majeranek


Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąkę. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 min.

Kapustę wypłukać,lekko posiekać a następnie przełożyć do garnka. Grzyby namoczyć i dodać do kapusty. Do całości dodać ziela angielskie i liście laurowe. Całość dusić na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie miękka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, przełożyć na sito i osączyć. Można również użyć do tego gazy, dzięki temu lepiej wyciśniemy całą wodę z kapusty.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować i wykrawać krażki szklanką. Na każdy krażek nałożyć ok. 1 łyżeczkę kapusty. (Z odciśniętej kapusty formowałem małe kulki farszu, dzięki temu wygodniej było później zlepić pierożka). Zlepić brzegi ciasta, przygnieść widelcem lub łyżką.

Tak przygotowane pierogi układać na tacce i wstawić do zamrażarki, w ten sposób pierogi nie skleją się. Następnie można włożyć w jeden zbiorowy woreczek.

Zamrożone pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia.
W przypadku pierogów niemrożonych gotujemy ok. 2-3 min. 



1 komentarz: