Składniki: (4 osoby)
- 200 g ryżu
- 1 kostka warzywna
- 3 piersi z kurczaka
- 300 g brokół (same różyczki)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Kurczaka oczyścić, pokroić w 1 cm kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę czerwoną zeszklić, dodać kurczaka, smażyć. Brokuły zblanszować (zanurzyć na ok. 30 sekund we wrzątku), dodać do kurczaka. Papryki oczyścić pokroić w większą kostkę i dodać do reszty składników. Całość próżyć pod przykryciem około 5 min. Na koniec dodać ryż, całość dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie Risotto wymaga trochę więcej czasu niż standardowe gotowanie ryżu i chyba również dlatego jest tak rzadko przygotowywane w polskich domach. Niemniej jednak kto raz spróbował ten będzie do niego wracał. Ja polecam nie dodawać wody i kostki rosołowej tylko wykorzystać np. resztę rosołu, która została z niedzielnego obiadu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuń