sobota, 17 stycznia 2015

Risotto z kurczakiem i warzywami


Składniki: (4 osoby)
  • 200 g ryżu
  • 1 kostka warzywna
  • 3 piersi z kurczaka
  • 300 g brokół (same różyczki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Ryż zeszklić na na 2 łyżkach masła, następnie zalać ok. 350 ml wody i dodać kostkę warzywną. Całość gotować aż ryż wchłonie wodę i  będzie al'deante.
Kurczaka oczyścić, pokroić w 1 cm kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę czerwoną zeszklić, dodać kurczaka, smażyć. Brokuły zblanszować (zanurzyć na ok. 30 sekund we wrzątku), dodać do kurczaka. Papryki oczyścić pokroić w większą kostkę i dodać do reszty składników. Całość próżyć pod przykryciem około 5 min. Na koniec dodać ryż, całość dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.



2 komentarze:

  1. Przygotowanie Risotto wymaga trochę więcej czasu niż standardowe gotowanie ryżu i chyba również dlatego jest tak rzadko przygotowywane w polskich domach. Niemniej jednak kto raz spróbował ten będzie do niego wracał. Ja polecam nie dodawać wody i kostki rosołowej tylko wykorzystać np. resztę rosołu, która została z niedzielnego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń