poniedziałek, 27 października 2014

Tiramisu z malinami


Składniki (forma 20x20xm):

  • 40 podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki letniej kawy rozpuszczalnej lub podwójnego espresso
  • 2 łyżki syropu Amaretto (najlepiej użyć do tego likieru Amaretto)
  • gorzkie kakao do posypania
  • maliny mrożone lub świeże
Jajka wyparzyć (przelać kilka sekund wrzącą wodą). Oddzielić żółtka od białek (białka możemy zamrozić i wykorzystać innym razem). Do żółtek dodać cukier, całość ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mascarpone całość dokładnie zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.

Dno formy wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie, następnie wyłożyć pół naszej masy serowej, wyrównać i posypać wierzch kakao. Nałożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów oraz pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na min. 5 godzin ( najlepiej pozostawić na całą noc).

Przed podaniem posypać kakao oraz ułożyć maliny.

*Tiramisu możemy również podać bez malin!
*W przypadku posiadania innej formy możemy przygotować nawet 3-warstwowe tiramisu!








niedziela, 12 października 2014

Ciasto biszkoptowe z jabłkiem i śmietaną


Składniki: blaszka 20x25 cm

Biszkopt: 
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z razem z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min.

Składniki:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1,5 opakowania galaretki cytrynowej
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • garść kulek czekoladowych 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć ze soku. Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody i dodać do jabłek, całość dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, wyłożyć jabłka z galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Śmietane ubić z cukrem pudrem oraz fixami. Wyłożyć na biszkopt.
Wierzch posypać kulkami czekoladowymi, wiórkami czekoladowymi lub polewą.




poniedziałek, 6 października 2014

Makaron z kurczakiem i brokułami


Składniki:
  • 300 g makaronu świderki
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • brokuł świeży
  • 200 ml śmietany 18 % 
  • przyprawa do kurczaka
  • ostra papryka 
  • sól, pieprz
  • olej
Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować czyli zanurzyć na parę minut we wrzącej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Na dłużej głębokiej patelni rogrzać olej, dodać przyprawy a następnie kurczaka, smażyć przez kilka minut. Następnie dodać brokuły całość zalać śmietaną, odparować. Na koniec dodać makaron. Całość dokładnie wymieszać.
*Tak przygotowane danie można wyłożyć do naczynia żaroodpornego posypać żółtym serem i zapiec.