wtorek, 6 listopada 2018

Makaron z krewetkami i białym winem


Składniki ( 2 porcje )

150 g makaronu tagliatelle lub spaghetti,
5 ząbków czosnku,
8 pomidorków suszonych,
20 krewetek mrożonych, 
150 ml wina białego wytrawnego,
garść rukoli,
2 łyżki masła,
oliwa,
sól, pieprz do smaku,

Makaron gotujemy al dente. Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy i osączamy w papier ręcznikowy. Oliwę rozgrzewamy i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek i pomidory suszone. Następnie na mocno rozgrzaną już patelnię wrzucamy krewetki, doprawiamy. Po trzech minutach zalewamy całość na patelni winem, odparowujemy. Dodajemy masło oraz ugotowany makaron, całość dobrze mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przed podaniem dorzucamy świeżą rukolę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz