niedziela, 20 lutego 2011

Ciasteczka cynamonowo-miodowe




 700 g mąki
1 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2/3 szklanki śmietany 30%
2 jajka
1 białko
4 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
cukier brązowy do posypania
polewa czekoladowa

Margarynę rozpuścić, dodać miód, śmietanę oraz sodę.Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem.Następnie dodać ostygniętą margarynę z miodem i śmietaną oraz jajko. Wszystko zmiksować.Tak przygotowaną masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinami ciasteczka.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem brązowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 min. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz