piątek, 18 lutego 2011

Gołąbki w sosie pomidorowym

główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego   
400 g ryżu
cebula
3 jaja
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
sól
pieprz
koncent.pomidorowy


Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie. Odrywać liście. Usunąć twarde części. Lekko rozbić. Ryż ugotować na półtwardo,Połączyć z mielonym.Jaja wbić do mięsa. Cebulę posiekać w kostkę dodać do mięsa. Przyprawić. Dokładnie wymieszać. Na rozłożony liść kapusty ułożyć małą porcję mięsa, zwinąć ciasno. Układać w brytfannie lekko podsmażyć, dodać wody. Dusić. Gdy kapusta będzie już miękka, a mięso uparowane, dodać koncentrat pomidorowy.Podprawić mąką ze śmietaną. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gołąbki.....ale mam jedna uwagę do przepisu bo robię je często. Z ilości mięsa/ryżu jaką podajesz wyjdzie ich baaardzo! dużo! zatrważająco dużo :-))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona potrawa, a tak naprawdę to najważniejsza w mojej kuchnii. Wspólnie wszystkim nam smakuje, jest ceniona przez moich znajomych, grono osób mi bliskich. Zawsze podaję z sosem pomidorowym, z gomarowskiego koncentratu 30%, w smaku genialny, a zarazem prosty. Polecam.

    OdpowiedzUsuń