czwartek, 24 marca 2011

Drożdżowe kwiatki

3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 jajko
50 dag drożdży
1 szklanka maślanki
70 g margaryny
szczypta soli
sezam, mak, pestki słonecznika

Maślankę lekko podgrzać.Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwileczkę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 szt. kwiatków.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz