piątek, 8 lipca 2011

Paluchy serowe




4 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1 szklanka letniego mleka
110 g miękkiego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 g sera żółtego
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Drożdże pokroszyć, zalać mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, jajka, masło oraz wyrośnięcie drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy miksera z przystawką do ciasta drożdżowego. Wyrabiać przez kilka minut. Jeżeli nie posiadamy roboty ciasto możemy wyrobić ręcznie. Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie odrywamy porcje ciasta i formujemy w podłużne paluchy. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min. W tym czasie ścieramy żółty ser na tarce. Następnie każdy paluch posypujemy startym serem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok 20 min. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 paluchów. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

4 komentarze:

  1. Na pewno zrobię takie paluchy.. Lubię takie z serem..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, extra, gratuluję Mateuszu, jestem tu pierwszy raz :) też zaczynałam moje kulinarne podboje dość wcześnie, super! Pozdrawiam czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie przekaski,
    zapraszam do siebie :)
    www.gastronomygo.blogspot.com !

    OdpowiedzUsuń