sobota, 26 lutego 2011

Deser nutella z bitą śmietaną


400g jogurt naturalny
4 łyżki Nutelli
2 łyżki cukru
1 żółtko
śmietana 30%

Jogurt dokładnie zmiksować z Nutellą. Jajko sparzyć. Oddzielić i połączyć żółtko z cukrem. Dodać do jogurtu. Śmietanę ubić. Dodać 3 łyżki do masy jogurtowej. Tak przygotowaną masę przelać do szklanki. Udekorować bitą śmietaną.



środa, 23 lutego 2011

Gniazdka



5 dag masła
15 dag mąki
4 jaja
200 ml wody
sól
tłuszcz do smażenia


Zagotuj 200 ml wody, Dodaj masło i szczyptę soli. Gdy masło się roztopi dodaj mąkę, Mieszaj aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Odstaw do przestygnięcia. Dodawaj po jajku energicznie mieszaj. Potnij pergamin na średniej wielkości kwadraty. Do szprycy, z końcówką gwiazdki nakładaj ciasto i na pergamin wyciskaj niewielkie okręgi. W garnku rozpuść tłuszcz. Wkładaj do niego oponki z pergaminem, tak aby pergamin był na górze. Smaż aż pergamin będzie odchodził. Wyciągnij pergamin i obróć oponki na drugą stronę smaż ok 2-3 min. Przygotuj lukier. Oponki wyciągnij na ręczniki papierowe osącz z tłuszczu i polej lukrem. Podawaj z powidłami.


Sałatka z kurczakiem i słonecznikiem

4  nogi z kurczaka wędzone,
4  marchewki
1  seler
3  pietruszki
1  por
kukurydza konserwowa
groszek konserwowy
1 słoik ogórków kiszonych
4 jaja
majonez,
1 łyżka musztardy 
sól pieprz
pestki słonecznika

Mięso z kurczaka obrać od kości, pokroić drobno.Wszystkie warzywa ugotować w łupinie.Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać.Por drobno posiekać.Dodać kukurydzę oraz groszek.Jajka ugotować,pokroić dodać do sałatki.Ogórki zetrzeć na tarce. Dodać upróżone pestki słonecznika.Na koniec dodać majonez oraz musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

wtorek, 22 lutego 2011

Francuskie ciasteczko z niespodzianką

1 opak ciasta francuskiego
czekolada mleczna
puszka brzoskwiń

Brzoskiwnie odsączyć, pokroić w kostkę. Czekoladę rozdzielić na drobną kostkę.
Z ciasta francuskiego wykrawać, kwadraty ok 5x5 cm. Nałożyć na środek kilka kostek brzoskwiń oraz czekoladę. Tak przygotowane ciastko złożyć w kopertę i zlepić rogami. Wkładamy do nagrzananego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min.




Deser bezowy z brzoskwiniami



1 kg twarógu z wiaderka 
15 bez
puszka brzoskwiń
2 łyżki cukru
wiórki czekoladowe



Brzoskiwnie osączyć, pozostawić jedną połówkę na dekorację resztę zmiksować blenderem.
Ser przełożyć do miski.Dodawać pokruszone w ręku bezy.Wymieszać łyżką.
Do pucharków nałożyć mus.Następnie
 łyżką nałożyć masę serową.Włożyć do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki ułożyć pokrojone brzoskwinie oraz posypać czekoladą.


Babka piaskowa

2 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
5 jaj
1,5 szklanki cukru pudru
7 łyżek mleka
1/2 proszku do pieczenia
olejek zapachowy
lukier do ozdoby



Żółtka, cukier puder i margarynę zmiksować, dodać proszek do pieczenia.
Ubić pianę z białek. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, olejek zapachowy oraz mleko i wymieszać. Następnie dodać wcześniej ubitą pianę i znowu lekko wymieszać.
Piec w foremce w 180 stopniach przez 45 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu polukrować.

niedziela, 20 lutego 2011

Pizza

Ciasto:
500g mąki
40 g drożdży
300 ml wody przegotowanej
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżka oleju

Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki wody
bazylia, oregano
sól, pieprz

Składniki:
500 g pieczarek
10 plasterków szynki
słoiczek oliwek zielonych
200 g sera żółtego
cebula
przyprawa do kuchni włoskiej
sól, pieprz

Drożdże rozkrusz w miseczce połącz z cukrem i solą.Wlej wodę, wymieszaj. Odstaw na 15 min. Mąkę przesiej przez sito. Do mąki dodaj olej oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmaruj ciasto olejem i odstaw na ok 1 h.

Pieczarki oczyścić, pokroić na paski podsmażyć wraz z cebulą, przyprawić. Ser zetrzeć na tarce.Szynkę i oliwki pokroić w paseczki. Na rozwałkowanym cieście nałożyć sos pomidorowy, kolejno pieczarki, szynkę, ser i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-25 w temp. 200 stopni.

Ciasteczkowe bałwanki

450g mąki
300g margaryny
150g cukru pudru
3 żółtka
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wiórki kokosowe
lukier
polewa czekoladowa

Do miski przesiać mąkę, proszek oraz margarynę.Wszystko posiekaj nożem. Następnie dodać cukier puder, cynamon oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Odłóżyć do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować na gruość 1 cm i wykrawać kółeczka o trzech rozmiarach, zlepić w bałwanka. Układać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec ok 20-25 min. na złoty kolor.Po wystudzeniu posmarować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. Udekorować polewą czekoladową.

Ciasteczka cynamonowo-miodowe




 700 g mąki
1 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2/3 szklanki śmietany 30%
2 jajka
1 białko
4 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
cukier brązowy do posypania
polewa czekoladowa

Margarynę rozpuścić, dodać miód, śmietanę oraz sodę.Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i cynamonem.Następnie dodać ostygniętą margarynę z miodem i śmietaną oraz jajko. Wszystko zmiksować.Tak przygotowaną masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść.Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wycinami ciasteczka.
Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem i posypujemy cukrem brązowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok 10 min. Po ostygnięciu można polać polewą czekoladową.

sobota, 19 lutego 2011

Żołądki w sosie pomidorowym



70 dag żołądków drobiowych
marchew
por
pietruszka
3 pomidory
cebula
olej
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
pieprz
sól
majeranek


Żołądki dokładnie oczyścić pod bierzącą wodą. Wypłukać kilka razy. Warzywa obrać, gotować razem z żołądkami ok 3 h. Żołądki muszą być, miękkie. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Pomidory sparzamy, kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do cebuli, dusimy. Dolewamy, ok 2 szklanek wywaru. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodajemy do sosu. Doprawiamy. Żołądki odcedzamy z wywaru dodajemy do sosu. Podajemy z kaszą i surówką.

piątek, 18 lutego 2011

Gołąbki w sosie pomidorowym

główka białej kapusty
1 kg mięsa mielonego   
400 g ryżu
cebula
3 jaja
przyprawa do mięsa mielonego
majeranek
sól
pieprz
koncent.pomidorowy


Kapustę sparzyć we wrzącej wodzie. Odrywać liście. Usunąć twarde części. Lekko rozbić. Ryż ugotować na półtwardo,Połączyć z mielonym.Jaja wbić do mięsa. Cebulę posiekać w kostkę dodać do mięsa. Przyprawić. Dokładnie wymieszać. Na rozłożony liść kapusty ułożyć małą porcję mięsa, zwinąć ciasno. Układać w brytfannie lekko podsmażyć, dodać wody. Dusić. Gdy kapusta będzie już miękka, a mięso uparowane, dodać koncentrat pomidorowy.Podprawić mąką ze śmietaną. 

czwartek, 17 lutego 2011

Strudel z mięsem

600g mięsa mielonego
2 opak. ciasta francuskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju 
1 jajko
1 białko
papryka ostra
sól
pieprz 


Cebulę obrać, podsmażyć na oleju na złoty kolor..Dodać mięso mielone.Smażyć przez ok 10 min.Dodać paprykę ostrą, sól, pieprz.Odstawić do ostygnięcia.Następnie dodaj 1 jajko do zimnego mięsa.
Ciasto francuskie rozwiń, równomiernie rozłóż na nim wystudzone mięso, zwiń.
Strudle wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Posmaruj roztrzepanym białkiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.Piecz ok. 30 min.