niedziela, 10 lutego 2013

Pizza z salami i papryczkami Jalapeno

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 


Ciasto: ( 2 pizze o wymiarach 25cm x 30 cm)
  • 240 g mąki
  • 200 g ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki+1 łyżeczka do posmarowania ciasta) oliwy Kujawskiego z czosnkiem 

Drożdże rozkruszyć w miseczce połączyć z cukrem i solą. Wlać wodę, wymieszać. Odstawić na 15 min. Mąkę przesiać przez sito.  Do mąki dodać oliwę oraz drożdże, zagnieść ciasto do momentu aż będzie odchodzić od rąk. Posmarować ciasto oliwą i odstawić na ok 1 h w ciepłe miejsce.

Składniki na jedną pizze:
  • 10 plasterków salami
  • 200 g sera żółtego
  • 10 plasterków papryczek marynowanych Jalapeno
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu 
  • sól, pieprz, oregano, bazylia




Koncentrat połączyć z ketchupem, dodać bazylię i oregano. Całość doprawić solą i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć, papryczki pokroić w drobną kostkę. Ciasto na pizzę rozwałkować, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sosem pomidorowym, następnie starty ser i  układać na wierzch pozostałe składniki. Pizzę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 min.




























4 komentarze:

  1. Ale wspaniale i zachęcająco wygląda :)
    Wpadnij do mnie na nowego bloga :)
    http://kosmetycznieee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak pyszna pizza, super!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co się stało z żeberkami??? nie zdążyłam ich przygotować:(

    OdpowiedzUsuń