niedziela, 20 października 2013

Bananowiec


Biszkopt (26cm):
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
Białka ubić, dodać pojedyńczo żółtka oraz cukier. Dodać przesiane mąki. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min. 


Masa:
  • 1 kg bananów + 2 szt. 
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać zmiksowane banany, całość dokładnie wymieszać. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i ostudzoną dodać do masy bananowej. Wylać na biszkopt.
Następnie rozpuścić galaretkę wiśniową w szklance wody. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z galaretką, wylać na masę bananową. Na wierzch wylać rozpuszczoną galaretkę pomarańczową.
Wierzch udekorować bananami oraz bitą śmietaną.







3 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Taki niebanalny. A ciasto wygląda zachęcająco, pysznie. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  2. moim zdaniem nie do końca dobrze opisane,jezeli piszesz dodać galaretke do bialek to ktos kto dopiero sie uczy bedzie mial problem czy rozpuszczona czy sam proszek,tak samo wlać na wierzch galaretke tez lepiej napisać TĘZEJĄCA zeby bylo jasnosc i prosciej dla poczatkujacych, ale przepis jak najbardziej fajny

    OdpowiedzUsuń