środa, 21 sierpnia 2013

Tort owocowy


Składniki: (tortownica 26 cm)

Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1 litr śmietany 30 % 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 fixy do śmietany(na 250 g)
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 300 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g płatków migdałowych
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka miodu
  • 3/4 szklanki wody

Jajka z cukrem zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie zmiksować, wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt wystudzić(najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej), górę biszkoptu można lekko ściąć, tak aby wierzch był równy,  przekroić na 3 płaty.

W wysokim naczyniu ubić śmietanę. Dodać cukier puder wymieszany z fixami , następnie ok. 1/4 części odkładamy do dekoracji. Z cytryny, miodu i wody sporządzić poncz. Truskawki odszypułkować, pokroić na ćwiarki wszystkie owoce umyć i dobrze osuszyć.
Pierwszy płat biszkoptu nasączyć przygotowanym ponczem, następnie wyłożyć warstwe dżemu porzeczkowego, wyłożyć cienką warstwę ubitej i dobrze schłodzonej śmietany, przełożyć owocami i raz jeszcze nałożyć trochę śmietaną. Nałożyć kolejny płat biszkoptu i lekko docisnąć. Kolejno następny płat nasączyć ponczem wyłożyć warstwę śmietany, owoce i raz jeszcze śmietanę.Nałożyć ostatnią część płatu biszkoptu, docisnąć. Pozostałą śmietaną wysmarować wierzch i boki tortu, wstawić do lodówki.
Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć płatki migdałowe, odstawić do przestudzenia.
Kiedy tort w lodówce dobrze się schłodzi, boki obsypać płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć owoce.
Tort przed skonsumowaniem najlepiej pozostawić na noc w lodówce.











9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, ale o wiele smaczniejszy niż z cukiernii :)

      Usuń
  2. Ojej! Jest fantastyczny! :) O tym samym sobie pomyślałam, co osoba wyżej- że wygląda jak z cukierni. :) Nie wątpię jednak, że taki domowy jest o niebo lepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, jest niesamowity. Teraz cała rodzina chcę, żeby dla nich piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można użyć owoców mrożonych? Chyba takiego efektu już nie będzie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort miałem robić właśnie w tyg. dla koleżanki, jednak nie robiłem. Ale w planach miałem użyć takich owoców jak : maliny mrożone, (odmrażane w temp. pokojowej aby miały ładny kształt i nie puściły dużo soku), mandarynki z puszki oraz kiwi. Widziałem ostatnio w sklepie już borówki, więc myślę, że byłby idealny i efektowy :)

      Usuń
  5. Świetny tort! Poczekam do wiosny na świeże owoce i napewno zrobię ten tort. Pozdrawiam, agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam, pięknie wygląda i smakuje super. :)

    OdpowiedzUsuń