poniedziałek, 20 czerwca 2011

Królik na warzywach w sosie własnym


tusza królika 
cebula
czosnek
sól
pieprz
majeranek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
2 marchewki
1 pietruszka
mała seler
por
natka pietruszki
olej
2 łyżki masła


Królika dokładnie oczyścić, podzielić na 8 części. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, dodać do królika. Całość zamarynować w przyprawach, odstawić na 3 h do lodówki. Następnie tak przygotowane mięso, podsmażyć na patelni przez ok 10 min. Przełożyć do brytfanny i zalać wodą i winem wytrawnym. Dusić pod przykryciem ok 1 h. Warzywa, obrać i umyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej, por i natkę pietruszki drobno posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone warzywa, przyprawić i podlać wodą. Dusić przez ok 10 min. W miseczce przygotować zawiesinę z wody i mąki, zagęścić sos,doprawić do smaku. Tak przygotowanego królika podawać na warzywach z dodatkiem sosu i ziemniaków. 


1 komentarz: