wtorek, 28 czerwca 2011

Rogaliki z truskawką i rabarbarem


5 dag drożdży
1 szklanka letniego mleka
50 dag mąki
60 g margaryny
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 żółtko
kilka truskawek
młody rabarbar

Drożdże rozkruszyć w mleku, dodać po 1 łyżce mąki oraz cukru. Odstawić na ok 10 min. Do miski przesiać mąkę, sól, miękką margarynę,jajko oraz na koniec wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i przełożyć na stolnice, zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rabarbar obieramy, z truskawek usuwamy szypułki, drobno kroimy, posypujemy 1 łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min. następnie odlewamy powstały sok. Z ciasta odrywamy małe porcje i wałkujemy na cienki okrągłu placem, dzielimy na 8 trójkątów. Na środek każdego układamy nasze nadzienie i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz