wtorek, 28 lutego 2012

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą


  • 3 gniazdka makaronu Tagliatelle
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • kilka listków natki pietruszki
  • szczypiorek
  • sól pieprz
  • szczypta chili
Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać osączonego tuńczyka i chwilę przesmażyć. Kolejno dodać śmietanę i kukurydzę, całość doprawić solą, pieprzem i chili, całość wymieszać i podsmażać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać mleka, aż powstanie sos o odpowiedniej gęstości. Tak przygotowany sos podawać z makaronem. Obficie posypać szczypiorkiem.

niedziela, 26 lutego 2012

Kolorowa kostka sernikowa


  • 10 biszkoptów podłużnych
  • 3/4 szklanki ostudzonej kawy rozpuszczalnej
  • 400 g serka waniliowego
  • 400 g śmietany 30%
  • 3 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka truskawowa
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 2 fixy do śmietany (na 200 ml śmietany)
Biszkopty nasączyć w kawie z obu stron. Ułożyć w podłużnej foremce. Galaretkę cytrynową, truskawkową i z owoców leśnych rozpuścić dzień wcześniej w 1 szklance wody. Śmietanę ubić z cukrem i fixami. 1/3 ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, do pozostałej śmietany dodać serek waniliowy, zmiksować. W szklance rozpuścić cytrynową galaretkę, ostudzić, dodać do masy serowej, zmikować. Galaretki wyciągnąć ze szklanek i pokroić w kostkę, dodać do masy serowej. Całą masę przełożyć do foremki, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowane ciasto udekorować bitą śmietaną.

Sałatka krabowa z makaronem i jajkiem



  • 14 paluszków krabowych
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 100 g makaronu w kształcie ryżu
  • 1 ogórek zielony
  • 3 jajka
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotować z dodatkiem soli i łyżki oleju. Kukurydzę osączyć. Paluszki krabowe pokroić w plasterki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Pęczek koperku umyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki razem połączyć, delikatnie wymieszać. W miseczce połączyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos połączyć ze składnikami.

środa, 22 lutego 2012

Tort ostatkowy z czekoladą


Biszkopt(należy przygotować 2 szt.ciemny i jasny):
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Masa:
  • 1 l śmietany 30 %
  • 4 fixy do śmietany na 200-250 ml śmietany
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 250 g mascarpone
  • uprażone orzechy ziemne mielone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek

Poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Jajka z cukrem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy, przekładamy na tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 min. Biszkopt studzimy, przekrawamy na 2 blaty. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, natomiast dodajemy 3 łyżki kakao a odejmujemy tyle samo mąki.



600 ml śmietany ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru i fixem. 1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy, i dodajemy do połowy ubitej śmietany, całość dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki aby stężało.Następnie kolejną dobrze schłodzoną tabliczkę czekolady ścieramy na tarce na drobne wiórki, Do drugiej części śmietany dodajemy mascarpone oraz wiórki czekoladowe, dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki.
Każdy z biszkoptów przekrawamy na 2 blaty i układamy jeden na drugi. Przy pomocy talerzyków lub salaterek staramy się stworzyć 3 rodzaje obręczy wycinając z góry poprzez wszystkie powstałem blaty biszkoptów.
Z tak przygotowanych obręczy biszkoptów układamy 1 warstwe naszego tortu, na talerzu układamy obręcze zaczynając od dużego ciemnego, średniego jasnego i małego ciemnego. Następnie tak przygotowany 2 kolorowy płat tortu nasączamy naszym ponczem i smarujemy dżemem. Przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu składającego się z obręczy ułożonych w odwrotnej kolejności. Kolejną warstwę, nasączamy, wykładamy masę czekoladową, przykrywamy warstwą biszkoptu, nasączamy i wykładamy ostatnią warstwę naszej masy z mascarpone i wiórkami czekoladowymi. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu. Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotowujemy śmietanę do wysmarowania boków tortu. Ubijamy 350ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru i fixem. Wyciągamy schłodzony tort i smarujemy boki tortu naszą śmietaną i obsypujemy zmielonymi orzechami ziemnymi.
Na sam koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Rozpuszczamy ostatnią tabliczkę czekolady z pozostałą resztą naszej śmietany(50 ml). Jeszcze ciepłą rozporowadzamy na wierzchu naszego tortu. Chłodzimy. Tak przygotowany tort dekorujemy szprycą.

Roladki z wątróbką i papryką podane na egzotycznym puree

Inspirację zaczerpnąłem z warsztatów kulinarnych,  w których miałem przyjemność uczestniczyć. 

  • 4 średnie piersi z kurczaka
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 100 g sera feta
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 kostka rosół z kury
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól pieprz
  • 1/4 ananasa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta imbiru
  • szczypta chili
  • sok z połowy cytryny

Piersi z kurczaka oczyścić, rozbić na cienkie płaty. Mięso mielone doprawić a wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Paprykę pokroić na cienkie paseczki, cebulę w piórka. W miseczce wymieszać pokruszoną kostkę, olej i tymianek, Tak przygotowaną marynatą natrzeć rozbite piersi z kurczaka, każdy płat ułożyć na foli aluminiowej. Na filecie rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego następnie plasterki sera żółtego, pokruszony ser feta, piórki cebuli, plasterki papryki i kawałek wątróbki. Tak przygotowane roladki ciasno zwinąć w foli aluminiowej, tworząc tzn. cukierka. Przygotować tak resztę pozostałych rozbitych płatów piersi z kurczaka.
Tak przygotowane roladki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 25 min w temp. 200 stopni. W tym czasie przygotować puree z ananasa. Ananasa zmiksować z musztardą i oliwą. Całość doprawić szczyptą chili, imbiru i sokiem z cytryny. Odstawić do schłodzenia.
Gotowe roladki pokroić i podawać na puree z ananasa.

sobota, 18 lutego 2012

Warsztaty kulinarne Knorr


16 lutego miałem przyjemność wziąć udział w warsztatach pt. "Tysiące Inspiracji z Marco PIerre White i kostką rosołową Knorr" organizowanych przez firmę Knorr. Zaproszenie otrzymałem za udział w akcji "Bloger w kuchni" na stronie Przepisy.pl
W evencie wzięło udział ok. 15 blogerów, każdy z nich przygotował po jednym daniu.
Ja trafiłem na stanowisko, na którym do przygotowania był "Sandacz w grzybowej marynacie z podsuszonymi pomidorami" W naszym menu znajdowały się również m.in. takie potrawy jak:
Egzotyczna sałatka z małżami
Zupa rakowa z kukurydzianym kremem
Pieczone roladki z kurczaka z wątróbką i suszoną śliwką
Kaczka po pekińsku
Słodkie springrollsy
Po prawie dwugodzinnym rządzeniu w kuchni, zasiedliśmy przy pięknie ozdobionym i zastawionym stole. Wszystkie potrawy przygotowane przez blogerów, były wyśmienite, sam nie byłem w stanie spróbować każdego. Po mile spędzonym dniu, każdy z uczestników otrzymał niezawodny zestaw 5 noży Fiskars w bloku jak również kostki rosołowe Knorr.
Dziękuję wszystkim blogerom i organizatorom za świetnie spędzone popołudnie:)







Surówka z kapusty pekińskiej i serem feta



  • główka małej kapusty pekińskiej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 marchew
  • 250 g pomidorków cherry
  • 200 g sera feta
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos sałatkowy vinegrette
  • pieprz

Kapustę pekińską oczyścić, osuszyć. Poszatkować i przełożyć do miski. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do poszatkowanej kapusty. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do pozostałych składników. Pomidorki przekroić na pół, dodać do surówki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, wcisnąć sok z cytryny Sos sałatkowy sporządzić wg opisu na opakowaniu i dodać do surówki. Całość doprawić pieprzem. Ser feta pokroić w kostkę i posypać wierzch surówki. Tak przygotowaną surówkę można podawać do obiadu lub inne okazje.

piątek, 17 lutego 2012

Tagliatelle z kurczakiem, brokułami i ananasem



Składniki(4 porcje):

  • 5 gniazdek tagliatelle
  • 3 małe piersi z kurczaka
  • 1 szt. brokuł świeży
  • 2 serki śmietankowe
  • 3/4 szklanki rozpuszczonej bulionetki warzywnej
  • 6 plastrów ananasów + 3/4 szklanki soku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • olej

Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, curry, tymiankiem i suszonymi pomidorami, wymieszać i odstawić na 10 min. W tym czasie brokuły rozdzielić na różyczki i obgotować ok. 2 min we wrzącej i osolonej wodzie. Kurczaka podsmażyć na oleju na złoty kolor. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie zalać bulionem i dodać serki śmietankowe. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia serków, następnie całość podlać sokiem z ananasów i dodać posiekany koperek. Na głębokiej patelni wymieszać wszystkie składniki: kurczaka, brokuły, pokrojonego w kostkę ananasa. Całość zalać przygotowanym sosem i dodać ugotowany makaron. Chwilę całość podsmażyć.


wtorek, 14 lutego 2012

Krem z brokułów i kalafiora

Przygotowuje się bardzo szybko. Rozgrzewa w mroźne dni.



  • 2 l wywaru mięsno-warzywnego( pozostawić ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler,por)
  • 400 g brokuł
  • 300 g kalafiora
  • 1/2 szklanki śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • kilka kromek chleba
  • 1 łyżka masła

Brokuł i kalafior dokładnie oczyścić, podzielić na różyczki i umyć. Wywar przecedzić, dodać brokuł i kalafior, gotować przez ok. 15 min. Następnie dodać pozostawione warzywa z wywaru i zmiksować na krem przy pomocy blendera. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić z dodatkiem masła na rozfrzaną patelnie. Zupę udekorować śmietaną i podawać z grzankami.

poniedziałek, 6 lutego 2012

Cytrynowiec


Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 4 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemnaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać wodę oraz cukier pod koniec dodać żółtka. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obie mąki przesiać i dodać do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Warstwy ciasta:
  • 3 budynie cytrynowe
  • 5 szklanek wody+ 1 szklanka do rozrobienia budyniu
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka masła
  • 500g śmietany 30 %
  • 2 opak. fixu do śmietany (na 250g)
  • 3 łyżki cukru
  • herbatniki
  • 2 cytryny
  • polewa czekoladowa

Zagotować 5 szklanek wody, w 1 szklance rozrobić budynie, przygotować budyń, pod koniec gotowania wsypać cytrynową galaretkę, odstawić do wychłodzenia. W misce utrzeć kostkę margaryny z kostką masła, następnie dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową.
Biszkopt przekroić na 2 części( grubszą- na spód, cienką-na wierzch). 3/4 masy budyniowej przełożyć na dolną część biszkoptu, następnie wylać gęstniejącą cytrynową galaretkę i przełożyć cienką warstwą biszkoptu, następnie wyłożyć pozostałą cześć kremu. Ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru i fixami do śmietany, wyłożyć na krem. Z cytryn wycisnąć sok. Herbatniki moczyć w soku z cytryn i układać na śmietanie. Całość polać polewą czekoladową.

Rady przy pieczeniu:
  • Biszkopt należy upiec dzień wcześniej, ponieważ świeży ciężko jest przekroić. 
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.